top of page

CICLE ON LINE

Com transformar el sistema alimentari

en temps de pandèmia

logo_edited.png

L'actual situació d'emergència ha posat en evidència les contradiccions i límits del model alimentari actual. Un model que esdevé fràgil en crisis globals com la que vivim, però que a més és inviable en termes mediambientals, climàtics, de salut i de cobertura sanitària, al mateix temps que causant del procés de vàcuament i crisi del món rural.


Com s'està constatant en barris on ja existien situacions alarmants de malnutrició, als col·lectius més vulnerables, usuaris habituals dels serveis de menjadors o distribució d'aliments, comencen a sumar-se noves famílies que queden exposades davant la gravetat i previsible durada de la crisi.


Si bé l'actual situació d'emergència alimentària requereix respostes immediates que permetin suportar el seu impacte, es poden plantejar solucions conjunturals que reprodueixin les lògiques que han conduït a la situació actual, o apostar per iniciatives que al mateix temps que donin resposta a l'emergència alimentària, deixin instal·lades en el territori unes lògiques des de les quals transitar cap a un altre model alimentari més sostenible, saludable i just.

Objectius

Donar a conèixer iniciatives existents en el barri en l'àmbit de l'alimentació adequada.

Compartir inquietuds dels diferents agents del barri entorn de la temàtica.

Aportar exemples d'iniciatives que donen resposta a l'emergència alimentària amb criteris saludables i sostenibles.

Generar noves narratives sobre l'alimentació i introduir paradigmes vinculats a les transicions ecosocials.

Explorar les possibilitats de reforçar les iniciatives en marxa i la viabilitat d'implementar respostes innovadores en el barri.

00-Cartell_ALIMENTEM_BesòsMaresme_CAT.
logo_edited.png

El cicle es realitzarà els dies 17, 18 i 19 de juny, de 18 a 19 h en el canal de YouTube del Centre Cívic.


​En les sessions compartirem inquietuds i iniciatives dels diferents agents del barri entorn de la temàtica, coneixerem experiències que s'estan implementant en altres llocs i explorarem les possibilitats d'implementar accions innovadores en el barri que donin resposta a l'emergència alimentària amb criteris saludables i sostenibles.


En cada sessió comptarem amb un/a especialista que realitzarà la seva intervenció en línia i respondrà a les preguntes que sorgeixin entre les persones connectades al streaming.

Accedeix a les sessions en diferit

Durant segles el paisatge del Besòs-Maresme va estar dominat per camps de cultiu, prats i boscos a la vora de la mar. Les famílies instal·lades en el barri, dedicades fonamentalment a l'agricultura, al pasturatge i la pesca, proveïen d'aliments frescos i saludables a la ciutat de Barcelona.
Amb l'arribada del tren i les indústries, van aparèixer les cases, els alts edificis, i també les barraques. Des de tota la península van anar arribant famílies a instal·lar-se en el barri... i els aliments també van començar a arribar de molt lluny. El que van anomenar progrés van ser temps de molta escassetat, en els quals mares i àvies van saber treure el màxim partit als pocs aliments disponibles.

Podcast difusió
00:00 / 02:56

En les últimes dècades, mentre el paisatge urbà ha continuat usurpant espai als pocs horts que quedaven, l'arribada de famílies de diferents llocs del món està enriquint el paisatge social amb nous sabors, amb nous sabers.I ara, un diminut ser invisible, el Covid19, ha posat en evidència els problemes del model alimentari actual, un sistema que malalta a la població, maltracta als qui produeixen els aliments i és insostenible a nivell ambiental, social i econòmic.

Al Besòs-Maresme, com en molts altres barris de Barcelona i d'altres ciutats del món, una part de la població ja es trobava amb serioses dificultats per a accedir a una alimentació adequada. Amb l'arribada de la pandèmia, veiem com el nombre de famílies que necessiten ajuda augmenta dia a dia.


Com donar resposta a emergències sense repetir els patrons del sistema capitalista que les genera? Com garantir l'accés a aliments sans, generant beneficis a la ciutat, en el món rural i creant llocs de treball dignes?


En aquest cicle de sessions aprendrem experiències en marxa per a reproduir-les en el nostre barri, inventarem un nou sistema econòmic: la huertocracia li cridarem, per a retornar a la terra i als fogons, amb creativitat i atreviment, el paper central que sempre han tingut per al sosteniment de la vida.

Presentació del cicle

ÁLVARO PORRO

Comissionat d'Economia Social, Verda, Desenvolupament local i Política Alimentària - Ajuntament de Barcelona

JORDI MARTÍ

Conseller d'Economia Social i Solidària i Educació

Districte de Sant Martí - Ajuntament de Barcelona

SILVIA LÓPEZ

Consellera de Serveis Social Districte de Sant Martí i del barri El Besòs i el Maresme - Ajuntament de Barcelona

SESSIONS

Dimecres 17/06 - 18 a 19hs

JOSÉ LUIS VIVERO POL

ELS ALIMENTS, DE MERCADERIA A BEN COMUNA I DRET HUMÀ.

Canviar el relat per a canviar el sistema

DANIEL LÓPEZ

Alternatives per a universalitzar una

CISTELLA ALIMENTÀRIA SOSTENIBLE

I SALUDABLE als barris

NANI MORE

Els MENJADORS ESCOLARS ECOLÒGICS

com epicentre de la transició cap a sistemes alimentaris saludables i sostenibles

Pla_Comunitari_Besòs_Maresme_(PNG).png

Col.laboren

CBB.jpg

Col.laboren

Centre cívic Besòs (PNG).png
bottom of page