top of page

El projecte

El sistema alimentari actual s'ha demostrat ineficient a l'hora de produir i distribuir suficients aliments nutritius per a tota la població de manera apropiada des del punt de vista econòmic, social i de sostenibilitat ambiental. Per tant, resulta palesa la necessitat de transitar cap a models sostenibles de producció, distribució, consum i gestió de residus, així com definir polítiques més adequades per a la lluita contra la fam, la malnutrició i l'obesitat.

FLOR peq blog.jpeg
​​El projecte pretén generar una nova manera d’enfocar l’alimentació al barri del Besòs-Maresme de forma comunitària i en xarxa a partir de impulsar un espai d’articulació autogestionat al barri. L’objectiu és desenvolupar noves idees i pràctiques fomentades des de les economies transformadores, i fer-ho generant un procés comunitari a on participin els agents claus del barri, els serveis, l’administració i altres organitzacions vinculades amb la temàtica. Des d’aquest treball en xarxa es reforçaran les iniciatives existents
i s’impulsaran noves experiències per tal de trobar fórmules que millorin la seguretat alimentària i contribueixin a l’assequibilitat i accessibilitat d’aliments de qualitat.

Període d’execució: Dic 2019 / Juny 2020.
Finançament: Impulsem el que Fas 2019 - Barcelona Activa (80% del cost total del projecte).
Equip de treball: Albert Rojas García (CALMA Transicions Ecosocials), Lucrecia Olivari (ANTÍGONA Procesos participativos).
Donen suport: Pla Comunitari Besòs-Maresme, Casal de Barri Besòs-Maresme, l’Associació de Menjadors Ecològics de Catalunya i Cooperativa Arran de Terra.

Què pretenem amb “Alimentem el Besòs-Maresme”


Donar els primers passos d’un procés a mig/llarg termini, que permeti generar i consolidar un espai d’articulació al voltant de l’alimentació sostenible al barri.

​

Per garantir un enfocament holístic del tema, l’espai hauria d’implicar a diferents àrees i programes impulsats des de l’administració així com a entitats, col·lectius i veïnat del
barri amb iniciatives en marxa relacionades amb els diferents àmbits i dimensions del sistema alimentari.
A nivell temàtic, l’espai hauria de comptar amb l’assesorament en temes específics de Centres de Recerca, així com nodrir-se d’experiencies innovadores que s’estiguin duent a terme en altres
barris, ciutats o països, que serveixin de font d’inspiració per potenciar les iniciatives en marxa o impulsar-ne de noves.

​

En aquest procés, l'equip actuarà com a facilitador, generant ponts entre entitats i agents locals. Al mateix temps, apropant i posant a disposició del procés grups de recerca, experiències i informació al voltant de projectes i plans d'actuació que s'estan treballant i poden constituir oportunitats per a la millora de sistema alimentari al barri.

Iniciar un procés que vinculi
la salut comunitària
amb l’acció comunitària
i l’economia social i solidària i comunitària;
treballar en definitiva cap a un sistema alimentari sostenible, just, saludable, comunitari i innovador.

Mapa d'actors i relaciones

Clica sobre la imatge per a veure la presentació

Mapa de actores y relaciones.png
bottom of page