top of page

Alternatives per a universalitzar una

CISTELLA ALIMENTÀRIA SALUDABLE I SOSTENIBLE

als barris

Al costat de les experiències que des de fa temps s'anaven impulsant a escala local, davant el context generat pel Covid19 han anat sorgint noves iniciatives que intenten donar resposta a l'emergència alimentària actual a partir d'aliances entre qui produeix, distribueix, comercialitza i consumeix. Aquestes experiències a més, encara que amb diferents rols i protagonisme, articulen la presència del sector públic, privat i les xarxes comunitàries.

Els sistemes alimentaris territorialitzats i basats en circuits curts són més resilients i resulten claus per a garantir la seguretat alimentària de la població, generar nova ocupació i lluitar contra el canvi climàtic.

En aquesta sessió farem un recorregut per un ventall d'experiències que puguin servir com a font d'inspiració per al barri, centrant-nos en aquelles que aposten pels circuits curts de comercialització, les sinergies camp/ciutat, les compres col·lectives comunitàries i la promoció del consum (co)responsable.

CANVIAR EL RELAT

Gustavo Duch - Sessió 2

Veus del barri

Ancla 1

Visions, inquietuds, iniciatives i propostes que conviuen en el barri

VANESSA - Veïna del barri

JACK - Associació paradistes Mercat Municipal Besòs

MOUNA - Veïna barri

LOLI - Ambar Prim

AWA - Associació Ça Kanam

Ariadna, Elisabeth, Jennifer i Bianca

LA PODEROSA

Uzma - Veïna barri
00:00 / 04:04
NormaVeïna barri
00:00 / 02:11

Altres agents

Ancla 2

Ana Moragues - Investigadora i docent Universitat de Barcelona

ECOCENTRAL - Central de compres ecològiques per a menjadors escolars ecològics de Barcelona i voltant.

Alejandro ECOCENTRAL
00:00 / 04:44

Experiències

Ancla 3

VRAC - Compres col·lectives comunitàries en barris populars de diferents ciutats de França.

SUPERMERCAT SOLIDARI I COOPERATIU a Sabadell

CUINAS DE BARRI - BRUSELAS

FOODCOOP Barcelona

Supermercat Cooperatiu i Participatiu de Barcelona

Especialista

Ancla 4

Daniel López

unnamed.jpg

No és només una qüestió de dret a una alimentació sana, de qualitat, de consumir els productes bons que ens pot oferir la terra, sinó un compromís social amb un territori equilibrat, amb un medi rural viu…

"

"

De este a oeste - Entrevista a Daniel López

20 d'octubre 2017

entretantos.jpg
LogoRedCiudades_rgb-300x95.jpg

Accedeix a la sessió en diferit

Jornadas alimentem el Besos-Maresme copi

Materials complementaris

Ancla 5

COM RECUPERAR LA NOSTRA SOBIRÀNIA ALIMENTÀRIA

Esther Vivas

TRAILER AGROECOTUBE (mitjà de comunicació audiovisual on visibilitzar projectes que practiquen l'agroecologia en la Península Ibèrica).

Screenshot_2020-05-17 Hacer de la necesi

08/05/2020 - Fernando Fernández - La Marea

Hacer de la necesidad virtud, hacia un sistema alimentario local y sostenible

Una de las virtudes del concepto de soberanía alimentaria es que conecta con el sentido común de la gente. Esta es una baza que no solo no podemos perder, sino que debemos potenciar en momentos de crisis como el actual. Cualquier persona común, mi madre, mis hijos, mi vecina María, no pueden entender cómo habiendo naranjas aquí, tenemos que traerlas desde miles y miles de kilómetros de distancia, teniendo que desperdiciar las que se producen más cerca de nosotros.

web_ilu-26-maig-01.jpg

Maig 26, 2020 - Annaïs Sastre / Anna Correro - Directa

És el moment d'accelerar la transició a sistemes alimentaris locals i sostenibles

Durant el confinament per la COVID-19, el volum de compra a través de Circuits Curts de Comercialització (CCC) i canals de venda directa s'ha incrementat. Les autores posen en valor la gran diversitat d'iniciatives d'autoorganització de la pagesia i de suport i visibilització d'aquesta que han sorgit arreu del territori, i apunten els reptes del moviment agroecològic i l'Economia Social i Solidària (ESS). El text forma part de la sèrie de col·laboracions d'opinió i anàlisi que la 'Directa' posa a disposició de diversos espais i col·lectius socials

1591086809_578143_1591087241_noticia_nor

4 Juny 2020 - Judit Quintana Lliró - El País

La nueva cesta de la compra ya está aquí: cómo llenarla con lo más local, sano y sostenible

Desde que comenzó el confinamiento por la covid-19, hemos cambiado el hábito de nuestra compra de alimentos y esto afecta tanto a quien los produce como a quien los consume. Por un lado, han aumentado las cuotas de mercado de las grandes cadenas de supermercados; quienes perpetúan un sistema de aprovisionamiento alimentario que empobrece la agricultura y consolida el oligopolio de grandes empresas en el mercado alimentario global. Pero, por otra parte, un buen número de personas ha decidido pasarse a la alimentación saludable y sostenible con productos agroecológicos o de proximidad. El campesinado que hace venta directa ha visto como los pedidos llegaban incluso a triplicarse y ha hecho esfuerzos extraordinarios para dar respuesta a tanta demanda.

bottom of page